Аналіз продуктивності праці на підприємстві. Реферат
Аналіз рівня та динаміки продуктивності праці на підприємстві. Фактичний аналіз продуктивності праці
Аналіз рівня та динаміки продуктивності праці на підприємстві
Трудомісткість продукції - показник, що характеризує затрати робочого часу на виробництві одиниці або всього обсягу виготовленої продукції.
Трудомісткість є питома і технологічна. Питома трудомісткість - це загальні витрати людино - годин на продукцію.
Технологічна трудомісткість - це витрати нормованого часу основних робітників - відрядників на виробництво продукції.
Між показниками трудомісткості та продуктивності праці існує обернено пропорційний зв'язок - за зниження трудомісткості продуктивності праці зростає, і навпаки.
Скорочення затрат робочого часу на виробництво одиниці продукції безпосередньо впливає на величину середнього динного виробітку робітників.
Рівень і динаміка годинної продуктивності праці зазнають постійного впливу інтенсивних факторів.
Інтенсивні фактори забезпечують зниження трудомісткості виготовлення продукції і відповідний рівень виконання норм виробітку. До них відносять: кваліфікаційний, професійний рівень робітників; технічну і енергетичну озброєність праці; механізацію та автоматизацію технологічних процесів за впровадження прогресивної техніки, технології, матеріалів; організацію нормування праці; застосування у виробництві комплектуючих виробів; поліпшення якості структури, асортименту продукції, удосконалення організації виробництва та управління.
У процесі аналізу трудомісткості вивчається її динаміка, причини зміни її величини і вплив на продуктивність праці.
Динаміку та вплив зміни величини трудомісткості на продуктивність праці робітників можна простежити, використовуючи показник питомої трудомісткості в розрахунку на 1000 грн. продукції таблиця 1.
Таблиця 1. Аналіз трудомісткості продукції.
Показник | Минулий період | Звітний період | Зміна показника,% | |||
|
| за планом | фактично | план до минулого року | факт до минулого періоду | факт до плану |
1. Обсяг продукції, тис. грн. | 35597 | 45597 | 60644 | 128,1 | 187,2 | 146,2 |
2. Відпрацьовано всіма робітниками, люд. -год. | 980008 | 1096005 | 1096204 | 111,8 | 111,9 | 100,01 |
3. Питома продуктивність на 1000 грн. люд. -год. (ряд. 2: ряд 1) ·1000 | 27530,6 | 24036,8 | 16448,7 | 87,3 | 59,7 | 68,4 |
4. Середньогодинн. виробіток кожного робітника, грн. (ряд1:ряд2) | 0,036 | 0,042 | 0,061 | 116,7 | 169,4 | 145,2 |
Наведені в таблиці 1 дані показують, що питома трудомісткість знизилась проти минулого періоду на 40,3% (100 - 59,7) за плану 12,7% (100 - 87,3). За рахунок цього фактора було в основному забезпечене зростання годинної продуктивності праці, яка залежить від рівня трудових затрат і виконання норм.
Фактичний аналіз продуктивності праці
Продуктивність праці найважливіший якісний показник використання трудових ресурсів підприємства і головний фактор зростання обсягів виробництва продукції.
Вимірюється продуктивність праці двома способами: кількість продукції, випущеної до одиниці часу, або кількістю часу, затраченого на виготовлення одиниці продукції.
Під час аналізу обчислюють годинну, денну і місячну продуктивність праці одного працюючого або одного робітника. Перші два показники визначаються як відношення обсягу товарної продукції до загальної кількості відпрацьованих усіма робітниками людино - годин і людино - днів, а інші - як відношення того самого обсягу до середньоспискової чисельності робітників або всіх працівників.
Продуктивність праці характеризується вартісними, трудовими та натуральними показниками. Найуніверсальніша система її вимірників є грошовий вимірник, який може бути використаний на будь-якому підприємстві чи галузі виробництва. Аналізуючи продуктивність праці в динаміці, товарну продукцію необхідно перерахувати в порівняних цінах, що певною мірою забезпечить можливість об'єктивного аналізу затрат праці на виготовлення продукції.
Одним із основних факторів, що впливає на продуктивність праці, є використання робочого часу. Зменшення втрат робочого часу і нераціональних його витрат веде до зростання продуктивності праці, ліпшого використання трудових ресурсів без додаткових заходів і витрат.
Основним джерелом даних для аналізу використання фонду робочого часу є форма 3-ПВ "Звіт про використання робочого часу".
Використання робочого часу аналізується за допомогою таких показників:
- середньої кількості днів, відпрацьованих одним робітником за звітний період;
- середня тривалість робочого дня.
Середня кількість днів, відпрацьованих одним робітником за звітний період, характеризує тривалість робочого періоду в днях. На цей показник впливають такі фактори: втрати робочого часу і в тому числі прогули; невиходи з дозволу або з ініціативи адміністрації; масові невиходи на роботу; кількість днів чергової відпустки; кількість вихідних і святкових днів, кількість днів тимчасової непрацездатності, відпустки у зв'язку з навчанням.
Тривалість робочого дня робітника залежить від таких факторів: величини нормативно встановленого робочого тижня; часу простого тижня; часу надурочної роботи; часу простою протягом робочої зміни; неповного робочого часу; часу інших скорочень робочого дня; передбачених зако6нодавством.
Повному використанню трудових ресурсів можна оцінити за кількістю відпрацьованих за звітний період днів і годин одним працюючим і одним робітником, а також за інтенсивністю використання робочого часу. Під час аналізу необхідно визначити відхилення фактичних показників від планових або від аналогічних показників минулих періодів і встановити конкретні причини можливих відхилень. Такий аналіз потрібно проводити, щодо кожної категорії працівників, кожного підрозділу і щодо підприємства в цілому за звітний період і в динаміці.
Табл. 2. Використання робочого часу на підприємстві.
Показники | Минулий період | Звітний період | Відхилення (+; -) | ||
|
| план | фактично | від плану | від минулого періоду |
1. Середньо облікова чисельність робітників, осіб | 479 | 520 | 530 | +10 | +51 |
2. Відпрацьовано одним робітником а) днів б) годин (р. 2а · р. 3) | 219 17,301 | 219 1752 | 218 1722,2 | -1 -29,8 | -1 -7,9 |
3. Середня тривалість робочого дня, год. | 7,9 | 8,0 | 7,9 | -0,1 | - |
4. Фонд робочого часу, год. (р. 1· р. 2б) | 828717,9 | 911040,0 | 912766 | + 1726,0 | +84048,1 |
Табл. 3. Дані для аналізу продуктивності праці
№ | Показник | Умовні позн. | Минулий період | Звітний період | Відхилення від плану (+, -) | ||
|
|
|
| за планом | факт. | абсол. | % |
1. | Товарна продукція, тис. грн.. | ТП | 35597 | 45597 | 66644 | +21047 | +46,2 |
2. | Чисельність працівників, осіб | ЧП | 520 | 540 | 573 | +33 | +6,1 |
3. | З них робітників | ЧР | 479 | 520 | 530 | +10 | +9,1 |
4. | Питома вага робітників у загальній чисельності працівників,% | ПВр | 92,1 | 96,3 | 92,5 | -3,8 | -3,9 |
4а | Кількість відпрацьованих робітниками, люд. -днів. тис. | ЛДр | 221,0 | 219,0 | 201,2 | -17,8 | -8,1 |
4б | Людино-годин, тис. | ЛТр | 980,0 | 1096,0 | 1096,2 | +0,2 | 0,02 |
5. | Кількість днів відпрацьованих одним робітником (ряд 4а:ряд3) | Д | 219 | 219 | 218 | -1 | 0,46 |
6. | Тривалість робочого дня, год. | Тз | 7,9 | 8,0 | 7,9 | -0,1 | 1,3 |
7. | Середня кількість годин, відпрацьованих одним робітником (р. 4б:р. 3) ·100) | Гз | 2045,93 | 2107,69 | 2068,3 | -39,4 | -1,9 |
8. | Середня продуктивність праці одного робітника (р1:р3) грн.. | РВр | 74,32 | 87,69 | 125,74 | +38,05 | +43,4 |
9. | Середня продуктивність праці одного робітника (р1:р4а), грн.. | ДВр | 161,07 | 208,21 | 331,23 | + 23,02 | +59,1 |
10 | Середня продуктивність праці одного робітника (р1:р4б), грн. | ГВр | 36,32 | 41,60 | 60,80 | +19,2 | +46,2 |
Як свідчать дані таблиці 6 загальний фактичний фонд робочого часу на підприємстві збільшився на 1,726 тис. год.
Аналіз продуктивності праці розпочинається з вивчення її рівня, динаміки, та загальної оцінки виконання плану.
Для аналізу продуктивності праці використовують дані форм статистичної звітності, звіти підрозділів підприємства про виконання завдань з продуктивності праці (табл. 8).
Наведені в таблиці 8 дані свідчать про те, що на підприємстві підвищилась продуктивність праці. Середня продуктивність праці одного робітника підвищилась проти плану на 38,05 грн., що в відсотках складає 43,45. дані таблиці 8 свідчать про те, що підприємство перевиконало план за всіма показниками продуктивності. Аналіз показує, що продуктивність праці зросла за всіма показниками проти планових, але не однаковою мірою.
Різниця в рівнях виконання плану щодо середньої продуктивності праці одного працюючого і одного робітника 15,7% (59,1 - 43,4) пояснюється зниженням питомої ваги робітників у загальній чисельності працівників основної діяльності на -3,9% (92,5 - 96,3).
Різницю в рівні виконання плану одним робітником щодо середнього динної і середньоденної продуктивності праці в 12,9% (46,2 - 59,1).
Найбільш узагальненим показником продуктивності праці є середня продуктивність праці одного працюючого. Величина його залежить від продуктивності праці робітників, їхньої питомої ваги в загальній чисельності відпрацьованих ними днів та тривалості робочого дня. Отже, серед продуктивності праці одного працюючого дорівнює добутку таких факторів:
РВп = ПВр · Д · Т · ГВр.
Розрахунок впливу даних факторів на зміну рівня середньої продуктивності праці одного працюючого проводиться методом абсолютних різниць:
Зміна питомо ваги робітників:
- 3,8 · 45597: 100 = - 1732,69 грн.
Зміна середнього виробітку одного робітника
123,02 · 92,5: 100 = +113,79 грн.
Аналогічно аналізується зміна середнього виробітку одного робітника, яка залежить від кількості відпрацьованих днів у звітному періоді, середньої тривалості робочого дня і середнього динного виробітку:
зміна кількості відпрацьованих одним робітником днів:
(-1) · 8 · 41,6 = - 332,8 грн.
зміна тривалості робочого дня:
(-0,1) · 218 · 41,60 = - 906,88 грн.
зміна середнього динного виробітку одного робітника:
19,2 ·218·7,8 = + 32647,68 грн.
За даними аналізу середній виробіток одного працюючого вищий від планового на 38,05 грн. · (125,74 - 87,69). Він збільшиться за рахунок зростання середнього динного виробітку одного робітника.
На наступному етапі аналізу продуктивності праці необхідно проаналізувати показник, від якого залежить рівень середньоденного і середньорічного виробітку робітників, - середнього динну продуктивність праці одного робітника.
Аналіз продуктивності праці завершується розрахунком впливу окремих факторів на обсяг товарної продуктивності у звітному періоді. Розрахунок проводиться методом абсолютних різниць:
Зміна кількості робітників:
10 · 219 · 8 · 41,60 = 728,8 тис. грн.
Зміна кількості відпрацьованих одним робітником днів:
-1 · 530 · 8 · 41,60 = - 176,4 тис. грн.
Зміна тривалості робочого дня:
-0,1 · 530 · 218 · 41,60 = 480,646 тис. грн.
Зміна середньогодинного виробітку одного робітника:
19,2 · 218 · 7,9 · 530 = 17525 тис. грн.
Розрахунок свідчить, що на випуск товарної продукції негативно вплинув другий фактор.
Отже, за планування й організації виробництва необхідно обов'язково враховувати можливості із цілоденними, внутрішньозмінними, невиробничими втратами робочого часу.
29.06.2011