Персонал підприємства: визначення, склад та структура. Реферат
Визначення, склад структура персоналу. Показники чисельності персоналу
Визначення, склад структура персоналу
Персонал підприємства-колектив працівників закріплених за підприємством, що має професійну підготовку або (і) досвід практичної роботи.
Залежно від сфери застосування весь персонал поділяється на 2 групи:
- Персонал основної діяльності.
- Неосновний.
Персонал основної діяльності - працівники основних, допоміжних, обслуговуючих, експертних цехів, працівники управлінського апарату.
Неосновний персонал-працівники служб по соціальному обслуговуванню.
Залежно від виконуваних функцій персонал поділяють на:
1. Управлінський:
- Керівники-працівники, які виконують управлінські функції. (Керівники підприємства, підрозділів, відділів, служб, їх замісники; начальники цехів, майстри, головні спеціалісти, гол. технологи бухгалтер, економіст, конструктор... їх заступники).
- Спеціалісти - працівники, які виконують інженерно-технічні, економічні та інші роботи (інженери, бухгалтери, конструктори, агрономи, математики, енергетики, технологи, юристи).
- Службовці - працівники, які здійснюють підготовку та оформлення документації, облік і контроль (секретарі-машиністи, стенографісти, табельщики, обліковці, креслярі).
2. Робітники (Основні робітники та допоміжні):
- Робітники - працівники, які безпосередньо зайняті створенням матеріальних благ і цінностей (у процесі виробництва), наданням послуг, займаються ремонтними роботами, переміщенням вантажів.
3. Безпосередньо робітники зайняті такими видами робіт:
- управління, регулювання, нагляд за роботою автоматичних ліній, машин, агрегатів, устаткування
- виготовлення продукції (матеріальних цінностей вручну, або з допомогою простих механізмів та інструментів)
- вантаження-розвантаження, ремонтні роботи, переміщення, збереження, відправка вантажів, догляд за машинами, їх ремонт.
4. Основні робітники - виготовлення матеріальних цінностей.
5. Допоміжні - обслуговування основних.
Структура персоналу - співвідношення окремих груп персоналу до загальної кількості персоналу у відсотковому вигляді:
- 80%-82% - робітники.
- 18%-20%- управлінці.
Класифікації персоналу здійснюється:
- за професіями.
- за спеціальністю.
- за кваліфікаційним рівнем.
Професія - вид трудової діяльності, який потребує певної підготовки.
Спеціальність - вузький різновид трудової діяльності в межах професії.
Кваліфікація - сукупність знань, навичок, що визначають ступінь підготовлення працівників до виконання професійних функцій.
За кваліфікаційним рівнем класифікують:
Управлінці:
- працівники найвищої кваліфікації (мають вчену ступінь)
- працівники вищої кваліфікації (вища освіта)
- працівники середньої кваліфікації (середньо-спеціальна освіта)
- спеціалісти-практики (замають керівні посади в силу того, що практики, спеціальної освіти (вищої чи середньо-спеціальної) не мають).
Робітники:
- висококваліфіковані (складні роботи).
- кваліфіковані
- малокваліфіковані
- некваліфіковані (учні).
Показники чисельності персоналу
I). Кількісні показники - характеризують кількісний склад.
- Облікова численність (спискова) на дату - всі працівники, які зараховані до штату підприємства хоча б на 1 день.
- Явочна чисельність (явочний склад) - всі, хто з'явився на роботу (на кожен день).
- Неявочна чисельність - ті, хто не з'явився з певних причин.
- Середньооблікова чисельність - визначається як середньо облікова чисельність місячна, квартальна, річна.
- Середньооблікова місячна чисельність дорівнює сумі облікового складу за кожний календарний день місяця (включаючи вихідні та святкові) поділені на кількість календарних днів місяця.
- Середньооблікова чисельність квартальна дорівнює сумі середньомісячних поділеній на 3.
- Середньооблікова чисельність річна - сума середньомісячних поділеній на 12, або сума середньоквартальних поділеній на 4.
Для оцінки якісного складу персоналу застосовують такі показники:
1. Коефіцієнт плинності кадрів
Кпл = Кзв/СОЧ
Кзв- кількість звільнених за рік (за власним бажанням та за порушення трудової дисципліни).
СОЧ- середня облікова чисельність (за рік).
2. Показник відданості підприємству.
Квід = Крок/СОЧ
Крок-кількість відпрацьованих років
3. Коефіцієнт дисципліни.
Кдис=Кн/Кл_д
Кн. - кількість неявок (людино-дні).
Кл_д- кількість відпрацьованих людино-днів усім колективом (за рік).
01.06.2011