Osvita.ua Высшее образование Рефераты Биология Суть захворювання на цукровий діабет: допомога та підтримка хворим людям. Реферат
Загрузка...

Суть захворювання на цукровий діабет: допомога та підтримка хворим людям. Реферат

Щорічно від діабету та пов'язаних з ним ускладнень у світі помирає чотири мільйони людей

При діабеті першого типу, яким хворіють переважно молоді люди, а в останні роки і діти, 90 відсотків клітин підшлункової залози загинули в результаті вірусного чи автоімунного ураження і не виробляють інсулін. Тому хворим необхідні ін'єкції цього гормону.

При діабеті другого типу інсулін в організмі є, він навіть виробляється у підвищених кількостях. Але при цьому не справляє належної дії через порушення чутливості до нього клітин у тканинах організму. Це захворювання має спадковий характер.

Якщо діабет не лікувати або лікувати неправильно, він прогресує з року в рік і досить швидко дає важкі ускладнення на серце, судини, нирки, нервову систему, очі. Тому і виходить, що часто діагноз "діабет" ставлять, коли людина приходить до окуліста, кардіолога, нефролога, хірурга, не знаючи, що симптоми, які його непокоять, - це ускладнення від цукрового діабету.

Якщо вчасно не спохопитися, розвивається цілий "букет" таких ускладнень, і хворим доводиться відвідувати лікарів різних спеціальностей. Не треба зайвий раз казати, що подібне лікування суттєво позначається на бюджеті сім'ї, тим більше що такі хворі дуже часто стають інвалідами і не можуть повноцінно працювати.

Повністю вилікувати від діабету поки що не можна. Але, як вважають фахівці, більшість ліків, які є зараз в Україні і які рекомендують наші ендокринологи, хоч і якісні, проте мають приблизно однакові побічні дії. Але наукова думка не стоїть на місці, з'являються досконаліші препарати.

Наприклад, аналог людського інсуліну Лантус, який дає можливість досягати рівня А1с нижче 7 відсотків без підвищення ризику розвитку гіпоглікемій. Його ефект максимально наближений до вироблення інсуліну здоровою підшлунковою залозою. Лантус вважають препаратом першого вибору і широко призначають хворим діабетом як першого, так і другого типів у США, Німеччині, Великій Британії та Франції. В Україні його почали застосовувати з минулого року.

За останні роки в лікуванні цукрового діабету відбулися докорінні зміни, які значно торкнулися принципів дієтотерапії цього захворювання. Дієтотерапія залишається не лише основою лікування будь-якої форми цукрового діабету, але і дієта повинна бути максимально прийнятою для конкретного хворого. Розрахунок на те, що застосування найновіших препаратів інсуліну і схем інтенсивної терапії дозволить хворим перебувати на так званій вільній дієті, не справдився.

При цукровому діабеті слід дотримуватися таких принципів дієтотерапії:

  • Обмеження прийому легкозасвоюваних вуглеводів, оскільки через їхнє швидке всмоктування в кишечнику значно підвищується глікемія і виникає значна глюкозурія.
  • Їжа повинна містити нерафіновані вуглеводи (овочі, картопля, мучні вироби) з достатнім вмістом клітковини.
  • Вуглеводи розподіляються між прийомами їжі відносно рівномірно протягом дня.
  • Їжа повинна містити невелику кількість жирів, половина яких має бути рослинною походження.
  • Калорій6ість дієти повинна бути адекватною енергозатратам хворого.
     

Продуктів заборонених для хворих на цукровий діабет немає. Особливо слід зупинитися на споживанні цукру. Традиційно продукти, що містять цукор виключалися з раціону хворого, у зв’язку з цим Американська діабетична асоціація розширила набір вуглеводовмісних продуктів, які містять сахарозу, для нерегулярного споживання (наприклад, морозиво, кондитерські вироби).

Вуглеводи є основним джерелом енергозабезпечення хворого.

У середньому в добовому раціоні має бути 350 г вуглеводів. Така кількість міститься у 250 г хліба, 200-300 г картоплі, 60 г крупи, 0,5 кг молочних продуктів. Майже третина добової потреби у вуглеводах повинна забезпечуватися овочами і фруктами, особливо в літньо-осінній період, оскільки вони є основними джерелами мікроелементів, вітамінів, грубої клітковини, пектинів.

Популярністю користується так званий прибалтійський метод, суть якого у тому, що кожного дня у дієті хворого на цукровий діабет має бути капуста у вигляді салатів, у вінегреті, а також капустяний сік. Враховуючи біоритми функції печінки, підшлункової залози, тонкого кишечнику, склянку капустяного соку рекомендують пити зранку, а салати їсти вдень або ввечері.

Основною одиницею виміру при заміні вуглеводів у деяких країнах вважають хлібну одиницю, якою користуються при розрахунку добової кількості вуглеводів. Цей умовний коефіцієнт 1 ЧО, містить 10-12 г вуглеводів і приблизно дорівнює одному шматку хліба. Так, 1 ХО містять одне яблуко, один персик, одна столова ложка манної, гречаної, пшоняної або перлової крупи, 250 мл молока або кефіру, столова ложка борошна. Під час сніданку на 1 ХО слід вводити 20Д інсуліну, а під час обіду або вечері – 1,5 –10Д.

На жаль, в Україні не вдається привчити хворих на цукровий діабет до користування хлібною одиницею, наслідок цього – широка поширеність ожиріння. Як у всій популяції, так і серед хворих на цукровий діабет особливу увагу необхідно звертати на додаткове введення вітамінізованих продуктів в зимово-весняний період року. Показані багаті вітамінами напої з шипшини, чорної смородини, горобини, а також цитрусові. Джерелами вітамінів також є кисла капуста, сира морква, буряк, зелений горошок, часник і цибуля. Дуже корисним при діабеті є топінамбур (земляна груша).

Зловживання алкоголем призводить до різних захворювань навіть в осіб без цукрового діабету. Що стосується хворих на цукровий діабет, то у всіх країнах світу лікарі не рекомендують вживати спиртних напоїв, оскільки алкоголь призводить до гіпоглікемії.

Кулінарна обробка їжі для хворих на цукровий діабет не має суттєвих відмінностей. Проте у зв’язку з частими ураженнями печінки і ШКТ при діабеті рекомендується кулінарна обробка з обмеженням солі, з переважним приготуванням їжі у вареному, тушкованому і запеченому вигляді. Тепер чимраз ширше в комплексному лікуванні хворих на цукровий діабет застосовують рослинні засоби.

Всі лікарські рослини, які застосовуються при цукровому діабеті, умовою можна розділити на дві групи:

  • Лікарські рослини, які впливають одночасно на ряд ендокринних залоз.
  • Лікарські рослини з гіпоглікамізуючим ефектом.

В Україні широко використовується антидіабетичний збір з лікарських рослин "Арфозетин", до складу якого входять такі трави:

  • чорниця звичайна,
  • квасоля звичайна,
  • хвощ польовий,
  • шипшина,
  • звіробій,
  • ромашка аптечна.

При цукровому діабеті можна рекомендувати лісові ягоди – чорницю, брусницю, суницю. 1-2 чайні ложки листя і ягід заливають склянкою окропу, настоюють і випивають за 3-4 прийоми протягом дня.

Широко застосовують квасолю (відвар із стручків – 100 г стручків на 1 л води), горіх грецький (50 г сухого листя залити 1л окропу – пити по півсклянки тричі на день), лавровий лист (10 листків заливають трьома склянками окропу, настоюють 2-3 години і приймають по півсклянки тричі на день). Настій хрону у суміші з кислим молоком (1 столова ложка тертого хрону залити 5 склянками окропу і п’ється по 1 столовій ложці тричі на день з кислим молоком).

При застосуванні фітотерапії слід пам’ятати про можливість звикання організму до рослинних засобів і необхідність раціональної заміни рослин через 1-1,5 місяців.

Література

  1. Біологія: Навч. посіб. / А. О. Слюсарєв, О. В. Самсонов, В. М. Мухін та ін.; За ред. та пер. з рос. В. О. Мотузного. — 3тє вид., випр. і допов. — К.: Вища шк., 2002. — 622 с.: іл.
  2. Енциклопедія вітамінів. – М., 2000.
  3. Словник-довідник з медицини. – К., 1994.


03.01.2012

Чтобы получать первым
все новости от «Osvita.ua»
в Facebook — нажмите «Нравится»

Освіта.ua

Спасибо,
не показывайте мне это!