И. Ликарчук: кто профинансирует новый санитарный регламент?

Хотя новый санитарный регламент и ладненький, но от жизни он совсем далекий

И. Ликарчук: кто профинансирует новый санитарный регламент?

Автор: Игорь Ликарчук, экс-руководитель Украинского центра оценивания качества образования.

Читаю новий санітарний регламент для шкіл. Такий гарненький, ладненький, вилизаний з усіх сторін.

Очевидно, що в МОЗ команда державних експертів значно добірніша на вилизування документів, аніж в МОН.

Але хоч цей регламент і ладненький, та, на мою думку, від життя він геть далеченький. Очевидно, що їхні державні експерти, як і наші, в основному лише зарубіжний хліб їли. На асфальті. Без українських сала та картоплі у селі з ґрунтовими дорогами.

Іншими словами - це регламент намірів. І коли буде він виконаний, тоді настане ідилія. Чи дочекаємося того?

А головне - хто те все, що написане в регламенті, профінансує? Хтось перед тим, як його затвердити, робив хоча б приблизні розрахунки вартості реалізації цих вимог?

P.S. Прочитав у регламенті про кейтеринг. Це коли харчування до школи привозитимуть із звідкись. Не креативна ця ідея, панове. У 1977 р., коли я прийшов працювати у сільську школу вчителем (з червоним дипломом та рекомендацією для продовження навчання в аспірантурі), у ній також був кейтеринг. Їдальні не було, а щодня дід Іван на возі, запряженому старою конякою, привозив із сільського «кафе» т. з. «термоси» з чаєм чи компотом, трішки задубілі пиріжки, «каклєти» із хліба з синьою картоплею (гарніром) та напівсухі булочки і крендельки виробництва місцевого громхарчу (щоправда, далеко не першої свіжості). Усе це їстівне добро дід Іван вмощував у сіні на возі, прикривав узимку якимсь замусоленим кожухом чи куфайкою і віз до школи. Десь кілометрів зо два. Уявляєте цю їжу зимою? Коли на вулиці було за мінус 20...

Тож нас кейтерингом не здивуєш. Лише одному в контексті кейтерингу здивований. Чому відповідальний за організацію харчування учнів (пардон - кейтерингу) директор школи? Між іншим, у той час, про який написав вище, за кейтеринг діда Івана директор школи не відповідав. Він повинен був лише організувати учнів на те, щоб прийшли до воза й «отоварилися». Що таки було нелегкою справою.

Оригинал

Освіта.ua
11.12.2020

Популярные блоги
Е. Северенчук: что делают учителя, которых обманули? Если учителя не бастуют - значит, им можно давать обещания, которые потом не выполняются
Т. Ткачук: в этом году была одна проверка письменных работ ЗНО На очень важном этапе проведения ЗНО происходит субъективное оценивание письменных работ
А. Заможская: я боюсь уроков трудового обучения Есть страны, где дети на трудовое обучение записываются в очередь, потому что там учат тому, что им интересно
Александр Мирошниченко: раздумия с табелем в руках Роль школы стала совсем непонятной в этом мировоззренческом хаосе дистанционного обучения
Комментарии
Аватар
Осталось 2000 символов. «Правила» комментирования
Имя: Заполните, или авторизуйтесь
Код:
Код
Хрін з Салом
За два дні вже почуваю себе добре і кажу "Слава Зеленському!", "Слава Шкарлету!", "Слава "Слугам Народу!", Слава Салу з Часником-рятівнику України!!!. Коронавірус, кажете? Я запобігаю цьому народними засобами. Як тільки щось негаразд в організмі, випиваю 30 мл калганово-хрінової настоянки. Заїдаю салом чи іншою жирною їжею. Ну й вітаміни. Ще раз кажемо: "Слава Зеленському!", "Слава Шкарлету!", "Слава "Слугам Народу!", Слава Салу з Часником із хріном або без -рятівникам студеям України!!!.