Osvita.ua Высшее образование Рефераты Биология Опис лікарських рослин березові бруньки та плід фенхеля. Реферат
Ведущие компании и учебные заведения Предложения получения образования от ведущих учебных заведений Украины и зарубежья. Лучшие вузы, компании, образовательные курсы, школы, агентства. По вопросам размещения информации обращайтесь по телефону (044) 200-28-38.

Опис лікарських рослин березові бруньки та плід фенхеля. Реферат

У рефераті наведено опис таких лікарських рослин як: березові бруньки та плід фенхеля. Подано відомості про рослину, поширення, заготівлю, сушіння, хімічний склад, зберігання, лікарські засоби тощо

Березові бруньки (Gemmae betulae)

Березовий лист — Folium Betulae

Береза бородавчаста — Betula verrucosa

Береза пухната — Betula pubescens

Родина Березові — Betulaceae

З аптек відпускається натуральна сировина: бруньки, листки. Щорічна потреба в бруньках біля 150 т. Деревина берези, березові гілки широко використовуються в народному господарстві, березовий сік, березовий дьоготь — у медицині.

Рослина. Дерево висотою 10-20 м із білою корою. У старих дерев основа стовбура чорно-сірого кольору, із глибокими тріщинами. Гілки повисші, молоді, червоно-бурі, густо усаджені смолистими бородавочками. Бруньки загострені. Листки чергові, черешкові, трикутноромбічні. Квітки зібрані в повислі сережки. Плід — горішок. Цвіте в травні, плоди дозрівають у серпні — вересні.

Поширення. Лісова і лісостепова зони, Сибір.

Місцепроростання. Росте в сухих і вогкуватих місцях. Береза пухната зустрічається в більш вологих місцях і заходить далі на північний схід.

Заготівля. Зимою або на весні до розпускання бруньок збирають їх у місцях масового вирубування берези. З низькорослих дерев зрізають частину гілок на корені. Гілки зв'язують у пучки, а після сушіння бруньки обмолочують. Листки збирають під час цвітіння берези, коли вони м'які, липкі, духмяні.

Сушіння. Проводиться в тіні. Щоб бруньки не проростали, їх сушать у прохолодних приміщеннях, розкладаючи тонким шаром. Вихід сухої сировини 40-45%.

Зовнішні ознаки сировини. Відповідно до Дст бруньки повинні бути видовженоконічної форми, загострені, довжиною 3-7 мм, щільно прикриті черепицевиднорозміщеними лусочками. Запах приємний, бальзамічний. Смак злегка в'яжучий, смолистий. Знижують якість сировини пророслі бруньки, сережки квіток і інші частини берези. Листки ромбічної або широкояйцевидної форми з пильчатим краєм, із нижнього боку мають бурі залозки. Запах сильний, приємний. Доброякісні листки зеленого кольору; наявність пожовтілих листків не допускається.

Хімічний склад. У бруньках берези — ефірна олія (5-8%), смолисті речовини, у листках — трохи ефірної олії, що містить сесквітерпени, а також смолисті речовини, сапоніни, флавоноїди, аскорбінова кислота.

Зберігання. У сухому, добре провітрюваному приміщенні, запакованим у мішки. Термін придатності 2 роки.

Лікарські засоби. Бруньки, листки, збори, чаї, відвари, карболен — активоване вугілля берези в таблетках.

Застосування. Як сечогінний і жовчогінний засіб при холециститах, а також як протизапальний засіб.

Плід фенхеля (Fructus foeniculi)

Фенхель звичайний, кріп аптечний, або волоський, — Foeniculum vulgare

Родина Салерових (Зонтичні) — Apiaceae (Umbelliferae)

З аптек сировина відпускається в натуральному вигляді, у зборах, у вигляді кропової води й інших препаратів. Плоди здавна використовуються як прянощі у консервній і харчовій промисловості. Заготовлюється десятками тонн. Макуху при одержанні олії застосовують на корм худобі, а сухі стебла після обмолоту плодів йдуть на добриво. На Україні росте два види фенхеля.

Рослина. Багаторічна, а в культурі — дворічна трав'яниста рослина. Стебло прямостояче, доверху гіллясте, висотою 1-2 м. Листки чергові, багаторазовоперисторозділені, із довгими нитковидними частками. Квітки жовті, зібрані в суцвіття "складна парасолька". Плід — великий вислоплодник (двозернівка), що складається з двох напівплодиків, довгастої форми. Цвіте в липні-серпні, плоди дозрівають у вересні — жовтні.

Поширення. У дикому вигляді росте у країнах Середземномор'я, а також у Криму, Середній Азії і на Кавказі. Здавна культивується в Краснодарському краї, Молдові і на Україні. Росте переважно на родючих ґрунтах, любить тепло і світло. Відноситься до засухостійких рослин.

Заготівля. Плоди фенхеля дозрівають нерівномірно, тому їхнє збирання проводять при дозріванні 50% парасольок у два прийоми, що зменшує втрати врожаю. Спочатку серпом зрізають раніше дозрілі парасольки трави.

Сушіння. Проводиться досушування в снопах під навісами, потім сировину обмолочують, очищають від зламаних частин, сортують і провіюють.

Зовнішні ознаки сировини. Відповідно до ДФХ плоди повинні бути зеленувато-бурі, голі, довгасті, майже циліндричні, двохрозділені зернівки (вислоплодик), що легко розпадаються на два напівплодики (мерикарпія) довжиною від 4 до 10 мм, шириною біля 3 мм.

Один бік напівплодики плоский, інший-опуклий, із п'ятьма випуклими реберцями. Є чашечка і надприймочковий диск. Запах характерний, духмяний, сильний. Смак солодкувато-пряний. Можлива домішка: плоди кропу городнього — Anethum graveolens, що відрізняються овальною формою, сильнорозвинутими криловидними бічними реберцями. Запах своєрідний, що відрізняється від запаху фенхеля. Втрата в масі після висушування допускається не більше 14%. Тотожність плодів визначається по зовнішніх ознаках і мікроскопічно.

Хімічний склад. Ефірна олія (не менше 3%). Компонентом її є анетол (50-60%). Міститься також жирна олія і білкові речовини.

Зберігання. По правилах зберігання ефірноолійної сировини в мішках, ящиках. Термін придатності 3 роки.

Лікарські засоби. Плоди фенхеля, збори (чаї), кропова вода, складний порошок лакричного кореня, фенхелева (кропова) олія.

Застосування. Плоди фенхеля і фенхельна олія — при метеоризмі і як відхаркувальний засіб.


12.08.2011

Ведущие компании и учебные заведения Предложения от ведущих учебных заведений Украины и зарубежья. Только лучшие вузы, компании, образовательные курсы, школы, агентства.

Чтобы получать первым
все новости от «Osvita.ua»
в Facebook — нажмите «Нравится»

Освіта.ua

Спасибо,
не показывайте мне это!